Corona-virus… Wat nu?

Beste ouders,   

 

Vanaf maandag worden alle lessen opgeschort in onze school en zitten heel wat gezinnen 5 weken thuis met de kinderen. Enkel noodopvang wordt voorzien.

 

Dit heeft een grote impact op heel wat gezinnen, want hoe combineer je dat met je (thuis)werk? En hoe hou je je kinderen in bezig?

 

Wij geven hierbij nog wat extra tips!

 

 

 

 

 

Structuur

Probeer je kinderen toch de nodige structuur te geven: laat ze opstaan op een normaal uur en laat ze slapen op het gebruikelijke uur.

 

Zorg dat een educatief aanbod (ontwikkeling bij kleuters stimuleren en leerstof herhalen/automatiseren voor onze lagere schoolkinderen) ook een plekje krijgt in de dagelijkse routine.

 

Maak goede afspraken met je kinderen en besef dat een volle dag thuiswerken sowieso niet zal lukken. Die dag zal je waarschijnlijk moeten opsplitsen in stukken, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat.

 

Je kan samen pauzeren met je kinderen, na 2 uur zelfstandig spelen een half uurtje samen een gezelschapsspel spelen, … .

 

Wat ook een mogelijkheid is, is een beurtrol afspreken met andere ouders: de ene dag thuis met de kinderen, de andere dag kan je dan in alle rust telewerken.

 

Wil je een dagplanning voor je kind, denk er dan aan om dit kort en bondig te maken. Voor de jongere kinderen gebruik je enkel prenten (bv. bij slera.be te vinden) en geen klok. Voor hen is vooral de volgorde belangrijk 

Schermtijd

Verhoog het aantal minuten of uren schermtijd van je kinderen en hou ze digitaal bezig op volgende creatieve manieren:

 • Laat je kinderen elke dag een half uurtje bellen of skypen met de grootouders (structuur, check!).
 • Er zijn heel wat leuke Tik Tok challenges (van De Chiro, van de KETNET-wrappers,…) waar je kinderen aan mee kunnen doen.
 • Een geruststellende serie om te bingewatchen met je kinderen: ‘Er was eens… het leven’. Deze serie staat integraal op Netflix.
 • Met Kahoot kan je met heel veel mensen samen quizzen: je kinderen kunnen zelf een quiz maken of je kan enkele bestaande quizzen spelen.
 • Misschien het goede moment om je kinderen blind te leren typen? Dat kan spelenderwijs met TypeTopia. Doe samen met je kind een gratis proefles en ontdek hoe leuk het is.
 • Maak een groepschat aan met alle klasgenootjes en laat je kinderen zo contact houden.
 • Een goede regel voor de kinderen van het vijfde en zesde leerjaar: laat hen voor elke twee Engelstalige of Nederlandstalige afleveringen ook eens een Franstalige film of serie bekijken.

Creatieve tips

Neem je (noodgedwongen) verlof om je kinderen te kunnen opvangen, probeer dan eens enkele van deze activiteiten uit:

 • Laat de kinderen beslissen wat jullie deze week gaan eten en laat hen helpen met de boodschappen en voorbereidingen. Zorg meteen voor een weekmenu, zo hoeven jullie maar 1x naar de winkel te gaan.
 • Ga naar buiten! Trek naar het bos, het strand, het park en speel even lekker buiten. Trek de kinderen een dikke trui en een regenpak aan en laat ze vrij ravotten in de natuur. Niets leukers dan hutten bouwen in de struiken of stenen en takken verzamelen.
 • Het is het ideale moment om eens samen de keuken overhoop te halen: bak samen heerlijke koekjes.
 • Opruimen is altijd een goed idee: welk speelgoed of welke kleren zijn de kinderen ontgroeid en kunnen weggegeven worden? Verzamel alles in aparte dozen of zakken om later te verdelen. Deponeer ze na de paasvakantie op school voor onze weggeefwinkel/inzamelactie.
 • Tijd voor een uitgebreide carwash: voor de auto of voor de fietsen. Regenjas en laarzen aan en zet een liedje op.
 • Altijd een topper: verkleden en modeshow in de woonkamer.
 • Ook leuk: maak een tent onder de tafel.
 • Organiseer een Vlaamse kermis: blikken gooien, kegelen, een bal in een emmer mikken,…
 • Las een ‘ja-dag’ in: zeg ‘ja’ op de ideetjes van je kinderen en zie wat het geeft.
 • Samen sporten: je kinderen op de fiets terwijl jij gaat joggen of samen fietsen met het hele gezin.

Educatieve tips

Via onderstaande links kom je terecht op heel wat educatieve sites en digitale oefenplatformen.

15 gratis fundels in de fundel app op je tablet of smartphone

Wist je dat kinderen ook heel veel leren van voorlezen?

 

Lees voor aan de kinderen, praat er daarna over of maak er een werkje rond op een creatieve, ludieke manier door bijvoorbeeld een videofilmpje te maken waarin ze bijvoorbeeld

– promotie maken voor het boek

– een stukje uit het boek voorlezen, dramatiseren, naspelen…

– andere kinderen overtuigen waarom ze het boek ook zouden moeten lezen.

 

Heeft je kind interesse in geschiedenis? Misschien kun je samen ‘Kruistocht in spijkerbroek’ van Thea Beckman lezen. Daarna laat je je kind het hoofdstuk

Vervelitis Maximus

Verveelt je kind zich?

Dat is eigenlijk niet slecht voor z’n creativiteit. Best doe je dus helemaal niks! Of toch niet het eerste (half)uur: laat je kind zélf met ideeën op de proppen komen.

 

In die lege momenten leren kinderen niet alleen om zichzelf bezig te houden, ze ontdekken ook wat ze goed kunnen en waar ze graag mee bezig zijn.

 

Tegelijk worden hun creativiteit en fantasie geprikkeld. Maak een grabbeldoos of verveelschrift: daarin schrijf je ALLES op wat zou kunnen helpen tegen verveling.

 

No limits, ook zotte uitstappen (en kleine klusjes) mogen erop. De schifting kan achteraf gebeuren.

Vergeet ook dit niet...

Wees mild voor jezelf en voor je kinderen: het is normaal dat je huis overhoop ligt, dat je knettergek wordt van het geschreeuw én dat je misschien geen 5 kilo pasta in de voorraadkast hebt staan.

 

Je bent niet alleen.

 

En als we alle maatregelen samen goed opvolgen, kunnen we snel terug naar het normale leven na de paasvakantie.

 

Wij nemen onze verantwoordelijkheid dan ook terug op om alle lesmomenten weer te organiseren voor al onze kinderen!